Return to site

Eerste helft van 2016 was uitzonderlijk nat

Ook op de grond....

Nederland is de afgelopen tijd geteisterd door zware hoosbuien, vooral in het zuiden. Deze buien zorgden veelal voor drassige bodems. Met satellietobservaties kunnen we nu voor het eerst de vochtigheid van deze bodems waarnemen met voldoende nauwkeurigheid. De waargenomen bodemvochtvariatie geeft ons meer inzicht dan neerslag alleen, omdat het laat zien hoe en waar het water zich in de Nederlandse bodems verplaatst. Je zou kunnen zeggen dat de bodem een geheugen heeft, tenslotte stapelt iedere regenbui zich bovenop de volgende en als dat in een snel tempo gaat zal de grond verzadigen. In juni 2016 was bijvoorbeeld in het zuiden van het land 2 keer zo nat als 2015, met name rondom Eindhoven. Dit verschil wordt duidelijk weergegeven in het onderstaande beeld.

Wat kan je met de informatie van VanderSat? Heel veel. Zo kunnen waterschappen voor het eerst in de geschiedenis ruimtelijk de bergingscapaciteit van de grond monitoren. Dit is heel belangrijk want zo kunnen we zien hoeveel water de grond nog kan hebben voordat de straten en velden blank staan. Boeren kunnen irrigatiesystemen automatiseren op basis van satellietdata, maar ook weersvoorspellingen worden beter, omdat bodemvocht het lokale weerspatroon sterk beïnvloedt. En dan is er nog veel meer.

VanderSat is een Nederlands bedrijf dat als enige partij ter wereld hoge resolutie bodemvocht kan leveren van de hele wereld. Dat doen we op een 62.500 keer betere resolutie dan de NASA, twee keer per dag met satellieten die dwars door de wolken heenkijken (nee, het is geen radar.)

VanderSat heeft een Beta Programma gelanceerd, daarmee geven we geselecteerde organisaties de kans om gratis met onze data aan de slag te gaan. Wij helpen actief mee om onze data in de modellen te bouwen. Of het nu gaat om weersvoorspellingen, oogstopbrengsten, hydrologische modellen, verdampingsgegevens of verzekeringen, voor ieder onderwerp hebben we een specialist in huis om samen te laten zien dat het echt beter kan. Hadden we al gezegd dat het gratis is? Het enige wat wij vragen is feedback, zodat wij weer kunnen leren wat er nog beter kan.

Interesse? Meld je organisatie aan voor het VanderSat Beta Programma hieronder

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly